Strikles Hækleguide

Sådan kommer du i gang med at hækle

Det er fantastisk at hækle, så du kan godt glæde dig!
På de følgende sider, vil jeg gennemgå nogle af grundtrinene inden for hækling. Der findes mange forskellige teknikker, masketyper og måder at starte op på. I denne guide vil nogle af de mest almindelige blive gennemgået med beskrivelser og billeder, så det er nemt at følge med.

Hækleguiden er vejledende, og den er lavet ud fra mine egne erfaringer og måde at gøre tingene på. Jeg håber, du kan få glæde af den!

Rigtig god fornøjelse!

Dette skal du bruge for at komme igang med at hækle

For at komme i gang med at hækle skal du bruge en hæklenål og noget garn. 

Hæklenåle findes i forskellige størrelser og er navngivet med et tal som indikerer tykkelsen. Jo højere tallet er, jo tykkere er nålen.

Garnet og hæklenålen skal passe sammen. Tyndere garn hækles på en tyndere hæklenål og tykkere garn hækles på en tykkere hæklenål. Der vil altid stå på garnnøglen, hvilken størrelse hæklenål der anbefales.

Jeg anbefaler, at man starter ud med bomuldsgarn i en tykkelse, som passer til en nål 2,5-3,5, da det er standarden og nemt at arbejde med.

Ud over en hæklenål og garn er det godt at have en god saks til at klippe garnet med og en nål til at hæfte garnenderne. 

Sådan starter du op

Der er grundlæggende to måder at hækle på – i spiral eller i rækker

At hækle i spiral

Når der hækles i spiral, hækles der rundt om arbejdet i stedet for at ende hver omgang og vende. Dette kan bl.a. bruges til at hækle runde og rummelige ting som bolde, bamser, dukker eller punge og tasker, men det kan også bruges til at hækle flade ting som runde grydelapper eller tæpper. Når der hækles i spiral, starter man ofte med at lave det, man kalder en magisk ring. Du kan læse mere om denne teknik og lære at lave en magisk ring i afsnittet “Magisk ring”.

At hækle i rækker

Når der hækles i rækker, hækles der frem og tilbage i rækker, og du vender derfor ved enden af hver række i stedet for at hækle rundt, som du gør, når du hækler i spiral. Dette kan bl.a. bruges til at hækle karklude, håndklæder, tæpper eller tøj. Når der hækles i rækker, startes der ofte op med en række af luftmasker, og der bruges vendemasker til at vende ved enden af rækken. Du kan lære at starte op med en række af luftmasker på siden “Luftmaske” og “Fastmasker i række af luftmasker”, og du kan lære at lave vendemasker på siden “Vendemaske”.

Hækleguide menu